Nieuws

Late zaai? Kies voor gele mosterd of Japanse haver

Late zaai? Kies voor gele mosterd of Japanse haver

Uit ervaring blijkt dat Japanse haver, Italiaans raaigras en gele mosterd beter bestand zijn tegen late zaai. Ondanks het beperkte aantal groeidagen ontwikkelen deze gewassen zich nog redelijk goed. Door de hogere temperaturen in het najaar zien we tegenwoordig meer groeidagen voor groenbemesters dan 10 tot 15 jaar geleden. Houd echter rekening met de bodemtemperatuur: als deze hoog is, kunnen aaltjes zich blijven vermeerderen. Let daarbij op de waardplantstatus van het gewas.

Meloidogyne chitwoodi (maïswortelknobbelaaltjes): Deze aaltjes vermeerderen zich matig op gele mosterd, maar sterk op Japanse haver en Italiaans raaigras.

Pratylenchus penetrans (wortellesieaaltjes): Deze aaltjes vermeerderen zich niet op Japanse haver, maar juist goed op Italiaans raaigras en gele mosterd.

Gele mosterd en Japanse haver zijn na de winter over het algemeen gemakkelijk te vernietigen. Italiaans raaigras is daarentegen moeilijker te beheersen en lastiger onder te werken zonder een kerende grondbewerking.

Bij late zaai is het belangrijk om voldoende zaaizaad te gebruiken voor een snelle en goede bodembedekking. Dit voorkomt onkruidgroei en vermindert erosie. Bovendien treedt slemp minder snel op, omdat het gewas de directe inslag van intensieve regen op de bodem beperkt.

Ook bij late zaai nemen groenbemesters nog stikstof op uit de bouwvoor. Laat zaaien kan dus nog steeds zinvol zijn, mits je de juiste keuze maakt. Kies daarom voor gele mosterd of Japanse haver.