Ethiopische mosterd
Ethiopische mosterd of Abbesijnse mosterd is een mosterdras met een oorsprong in Ethiopië. Het mosterdras wordt ook met goed resultaat geteeld in Europa. Droogte en warmte hebben nauwelijks een beperkende invloed op de groei van Ethiopische mosterd.
Variëteiten van dit éénjarige bladrijke gewas zijn ontwikkeld als bladgroente voor menselijke consumptie (vooral in Afrikaanse landen) en voor de productie van olie. De oliehoudende zaden worden onder andere gebruikt voor de productie van biobrandstof. Het gewas kan 1 tot 2 meter hoog worden en wortelt vrij diep met een lange penwortel (tot circa 100 cm). In vergelijking met andere kruisbloemige groenbemesters heeft Ethiopische mosterd een lange vegetatieve periode en komt alleen bij hele vroege zaai in bloei, waardoor er minder risico is van zaadvorming. Het gewas is vorstgevoelig, maar minder gevoelig dan gele mosterd.
Ethiopische mosterd lijkt heel vatbaar en schadegevoelig te zijn voor knolvoet (Plasmodiophora brassicae), de bodemschimmel die veel schade kan veroorzaken in koolsoorten en koolzaad.
Brassica carinata bevat een vrij hoog gehalte aan glucosinolaten en wordt daarom ook als biofumigatie gewas geteeld. Biofumigatie is een methode waarbij groenbemesters met specifieke inhoudsstoffen worden geteeld en na verhakselen in de bodem worden ingewerkt om bodemziekten te beheersen