Engels raaigras AberGain met goede cijfers opgenomen op rassenlijst 2018 oktober 23, 2017

Vandinter Semo (www.vandintersemo.nl) maakt bekend dat het Engels raaigsras AberGain met overtuigende cijfers voor kroonroestresistentie (8,5) en drogestofopbrengst van de eerste snede (109), is opgenomen op de Aanbevelende Rassenlijst 2018. AberGain is een Engels tetraploïde raaigras, middentijds doorschietend (laat hooitype), en gekweekt door Aberystwyth University in Engeland. In Ierland en Engeland is het ras reeds enkele jaren succesvol vanwege de onderscheidende combinatie van een hoog suikergehalte en hoge smakelijkheid, een hoge drogestofopbrengst en een goede resistentie tegen kroonroest. Vandinter Semo bezit reeds enkele jaren de verkooprechten voor het hoogscorende grasras. De Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst landbouwgewassen (CSAR) heeft het ras de afgelopen vier jaar getest op onder andere standvastigheid, alvorens het met overtuiging op te nemen op de rassenlijst van 2018.

Bij de bekendmaking van de nieuwe Aanbevelende Rassenlijst prijken er enkele nieuwe rassen op de rassenlijst. Van de vier nieuwe Engelse tetraploïde raaigrassen, middentijds doorschietend, is AberGain het hoogst scorende ras. Hoewel het ras op de Nederlandse markt nieuw is, is het in Ierland en Engeland reeds enkele jaren één van de meest gewilde grasrassen. Deze populariteit is vooral te danken aan de unieke combinatie van opbrengst, smakelijkheid (hoog natuurlijk suikergehalte) en verteerbaarheid.

“Hoewel veehouders traditioneel vooral oog hebben voor de opbrengst van een ras, is er wel degelijk het besef dat verteerbaarheid eveneens van belang is voor een goede energieopname bij de koe”, zegt Bert-Jan van Dinter van Vandinter Semo. “Verteerbaarheid wordt bevorderd door de smakelijkheid van het gras. Juist nu koeien meer en meer beweid worden, is de smakelijkheid van het gras belangrijk”. “In het voorjaar, wanneer het gras jong en fris is, maar ook later in het jaar”. “Dankzij het natuurlijke hoge suikergehalte van AberGain blijft de smakelijkheid van het gras onderscheidend hoog. Het kweeklab van Aberystwyth University heeft hiermee voor een ware doorbraak gezorgd. AberGain heeft bovendien de allerhoogste opbrengst bij de eerste snede. En dat is een prettige economische meevaller” vervolgt Van Dinter.

AberGain zal beschikbaar zijn in verschillende weidemengsels en wordt in Nederland uitgeleverd door verschillende landbouwcoöperaties en zaadhandelaren.

 

Download rassenlijst in pdf