Nieuws

Groninger Ondernemersprijs motiveert nominatie Vandinter Semo

bert-jan van dinter_groninger ondernemingsprijs
Groninger Ondernemersprijs motiveert nominatie Vandinter Semo

De roep naar duurzame landbouw wordt steeds sterker. Vandinter Semo speelt daarin een belangrijke rol. Het bedrijf veredelt groenbemesters die -in plaats van chemische middelen- de bodem verbeteren en ziektes voorkomen. Daarnaast veredelt het bedrijf gewassen die op een natuurlijke wijze schadelijke aaltjes bestrijden. Het heeft daarin een landelijk en mondiaal unieke status!

‘Per dag groeit de wereldbevolking met 200 duizend mensen’, becijfert Bert-Jan van Dinter, directeur van het gewasveredelingsbedrijf uit Scheemda. ‘Dat verandert de komende 25 jaar niet. Dus zal de vraag naar zaaizaden alleen maar toenemen. Dat biedt ons een uitstekend toekomstperspectief.’ Ook het inrichten van een eigen weefselkweek laboratorium, het enige ter wereld waar groenbemesters worden ontwikkeld, versterkt hun marktpositie. ‘Dankzij onze technieken en expertise kunnen we nog sneller resistenties tegen schadelijke aaltjes vinden’, benadrukt Van Dinter.

Lange adem

Voor het veredelen van gewassen is een lange adem nodig. Een kruising die vandaag tot stand komt, is pas in 2032 te vermarkten. Dat heeft alles te maken met het proces van kruisen, selecteren, testen, octrooirechten, rassenlijsten, enzovoort. ‘Omdat die ontwikkeling zo lang duurt, komen er maar weinig nieuwe toetreders op de markt’, weet Van Dinter.

Wereldtop

Naast veredeling heeft het bedrijf sinds 2013 een nieuwe activiteit: glutenvrije haver. Van Dinter: ‘Steeds meer mensen ontdekken dat haver cholesterol verlagend is en obesitas en diabetes kan bestrijden. Wij leveren haver die ook nog eens 100% glutenvrije is!’ Kortom Van Dinter Semo heeft de wind in de zeilen. Het is een stabiele werkgever: veel medewerkers zijn al langdurig in dienst. ‘We bieden onze mensen interessante opleidingen en studenten kunnen bij ons terecht voor zinvolle stages. We behoren dan ook tot de absolute wereldtop als het gaat om resistentieontwikkeling in cruciferen!’