Over ons

De geschiedenis van Vandinter Semo gaat terug tot het jaar 1914. In dat jaar startten de heren Zwaan en De Wiljes in het Groningse Scheemda met hun bedrijf in zaadteelt- en zaadhandel. Ruim 100 jaar en enkele naamswisselingen verder, zijn zaadteelt en zaadhandel nog altijd de belangrijkste kernactiviteiten van het huidige Vandinter Semo. Weliswaar is de bescheiden zaadhandel van toen inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste producenten en verwerkers van zaaizaden in Nederland en ver daarbuiten. En ook het dienstenaanbod is uitgebreid met zaadschoning, zaadcoating en zaadverpakking. Bovendien beschikt Vandinter Semo over een hoogwaardig laboratorium om het kweekprogramma te ondersteunen.

  • 40 betrokken medewerkers
  • 156 rassen in portefeuille
  • 350 deskundige
    telers
  • 42 eigen
    rassen
  • 32 landen waarin we zaken doen

Onze ervaring en expertise

Vandinter Semo heeft intensieve contacten met nationale en internationale kennisinstellingen als universiteiten en landbouwkundige instanties. Deze contacten hebben geleid tot de opzet van programma’s die leiden tot kennistoename over effectieve groenbemesting, maar ook over ‘renewable crops’ als vezelhennep en olifantsgras, én over eiwithoudende gewassen zoals gras en lupine. Daarnaast onderstreept Vandinter Semo op deze wijze graag het belang van groenbemesting als beter alternatief voor het gebruik van chemische landbouwbestrijdingsmiddelen.

Waarom groenbemesters?

De combinatie van bodemverbetering en bestrijding van aaltjes, bacteriën en schimmels draagt eraan bij dat groenbemesters alsmaar populairder worden als vervanger van chemische landbouwbestrijdingsmiddelen. De ervaring en kennis van Vandinter Semo heeft zich dan ook vertaald in een veredelingsprogramma met bewezen en toonaangevende vanggewassen.

De belangrijkste voordelen van groenbemesting?

* Groenbemesting verhoogt het aandeel organische stof in de bodem
* Groenbemesting verhoogt het stikstofgehalte in de bodem
* Groenbemesting creëert voedingsrijke humus in de bodem
* Groenbemesting verbetert de bodemstructuur
* Groenbemesting kan een ideaal vanggewas zijn voor aaltjes

Ideale groenbemesters?

* Niet vlinderbloemigen: Grassen, Bladrammenas en Gele mosterd
* Vlinderbloemigen: Lupine, Voederwikke en Klaver